Debat Jesse Frederik

Debat Jesse Frederik

'Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers'
Debatteer mee met De Correspondent-redacteur en schrijver van het essay voor de Maand van de Filosofie Jesse Frederik. Na een lezing van 30 minuten over terechte en onterechte ongelijkheid, zal hij met bezoekers in gesprek gaan.
 Jesse Frederik - Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers
Biografie 
Jesse Frederik (1989) is economisch journalist en columnist voor De Correspondent. Hij schrijft over financieel onrecht, dode ideeën van levende economen en levende ideeën van dode economen. Hij schreef eerder voor Follow The Money, nrc.next, de Volkskrant en Vrij Nederland. In 2013 won hij de Tegel voor achtergrondjournalistiek. In april verscheen het essay 'Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers' dat hij samen met Rutger Bregman schreef voor de Maand van de Filosofie. 
 
Over het essay
Het Nederlandse debat over ongelijkheid is slaapverwekkend. ‘De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen,’ zegt links. Rechts haalt de schouders op en ziet ongelijkheid eerder als een fact of life. Nivelleren zou vooral een kwestie van jaloezie zijn. In het essay Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers dat Jesse Frederik samen met Rutger Bregman schreef, gaan ze in op de patstelling. Op een reis langs oude denkers, van Aristoteles tot John Stuart Mill, van Thomas von Aquino tot Pieter Cort van der Linden, laten ze zien dat er niets vanzelfsprekends is aan ongelijkheid. De regels van het spel – de machtsverhoudingen, de wetten, de moraal en ga zo maar door – maken dat sommigen rijk worden en anderen arm. 
 
In de overtuiging dat economen te weinig weten van filosofie, en filosofen te weinig van economie, tillen Frederik en Bregman de discussie naar een hoger plan. Het is tijd om die oude, filosofische vraag opnieuw te stellen: welke rijkdom is echt verdiend? 
Het essay Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers is een uitgave van de Stichting van de Maand van de Filosofie, in samenwerking met De Correspondent.


Links